- Verkoudheid, nasofaryngitis, rinofaryngitis, coryza, valling of gewoon een neusverkoudheid
- Hij komt heel vaak en heel snel voor, het kan bij iedereen voorkomen, overal op de wereld
- Anatomie: Neus,keel,imuumnsysteem en ogen
Fysiologie: Het is een virus dat verkoudheid veroorzaakt en veelal is het erg makkelijk overdraagbaar. Via de lucht, door middel van hoesten en niezen, wordt dit gemakkelijk overgedragen. Maar een besmetting kan ook via huidcontact voorkomen, dit gebeurt via bijvoorbeeld zoenen en handcontact. Dit gebeurd meestal op dichtbevolkte plekken, zoals school, trein, bus etc. Je heb niet direct last van de besmetting. Het moment dat je echt verkouden wordt duurt ongeveer 2 dagen. Een verkoudheid begint veelal met pijn in de keel, gevolgd door hoofdpijn, niezen, hoesten enzovoorts.
- Een acute infectie van de neusholte en neusbijholten, keel of het strottenhoofd (infectie van de bovenste luchtwegen) wordt aangeduid met de delen van het lichaam die het meest zijn getroffen. Verkoudheid is vooral van invloed op de neus, faryngitis op de keel en sinusitis op de neusbijholten. De symptomen worden meer veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op de infectie dan door aantasting van weefsel door de virussen
- Loopneus
Verstopte neus
Hoofdpijn
Hoestbuien
Keelpijn
Tranen in de ogen
Minder reuk of smaak
- Hier zijn geen onderzoeken voor, je weet uit je zelf wanneer je verkouden bent en wanneer niet.
- Er zijn geen medicijnen of kruidenmiddelen waarvan is bewezen dat ze de duur van de infectie verkorten.[37] Behandeling bestaat uit verlichting van de symptomen.[38] Hiertoe behoren het nemen van voldoende rust, voldoende drinken om vochttekort te voorkomen en gorgelen met warm zout water.
- Verkoudheid is meestal niet ernstig en gaat vanzelf over, waarbij de meeste symptomen binnen een week afnemen.[2] Als er al ernstige complicaties optreden, is dat meestal bij mensen die heel oud of heel jong zijn of een verzwakt immuunsysteem hebben
- Een gewone verkoudheid is irritant, maar dat is niets vergeleken met de complicaties die er een gevolg van kunnen zijn. gelukkig komen die slechts voor in een minderheid van de gevallen.
Normaal gezien moet je met een verkoudheid niet naar de dokter. Symptomen als een lopende neus, een zere keel en vermoeidheid genezen normaal gezien vanzelf. Maar als je pijn hebt of je koorts oploopt tot meer dan 38 graden, zou het goed kunnen dat je de griep hebt. Het is een goed idee om dan een bezoekje te brengen aan je dokter. Maar soms leidt een verkoudheid tot ernstigere complicaties zoals sinusitis, astma-aanvallen, bronchitis en oorontstekingen.
- De behandeling van een verkoudheid situeert zich op meerdere niveau's. In de eerste plaats kan je een verkoudheid snel bestrijden door meteen de symptomen te behandelen. Deze behandeling is onder meer gericht op het stillen van de pijn (keelpijn, hoofdpijn), het verbeteren van de ademhaling (verstopte neus, ontstoken keel) en het verbeteren van de weerstand in het algemeen (vitaminenniveau's hoog houden). Ook moet je erop letten je lichaam de nodige rust te gunnen zodat het kan recupereren. Tijdens een ziektetoestand heeft je lichaam immers meer energie nodig dan in een normale, gezonde toestand.
longKanker
- De nederlands naam is longkanker en De medische term voor longkanker is longcarcinoom
- 168 diagnoses per jaar de vierde meest voorkomende kankersoort is. Jaarlijks overlijden er 10.420 mensen aan deze ziekte en het komt het meeste voor bij ouderen die een lagere inuumsysteem hebben en die al eerder een andere vorm van kanker hebben gehad. Longkanker kan bij iedereen voorkomen
- Anatomie: longen
Fysiologie: Iedere soort longkanker heeft zijn eigen eigenschappen. Kleincellige longkanker groeit bijvoorbeeld heel snel. Tegen de tijd dat het wordt opgemerkt, is het in de meeste gevallen al naar andere delen van het lichaam uitgezaaid. Andere vormen van longkanker ontwikkelen zich daarentegen langzamer en het kan enige tijd duren voor ze naar andere delen van het lichaam uitzaaien.
- Roken wordt vaak geassocieerd met het ontstaan van longkanker. De ziekte komt echter ook voor bij mensen die nooit gerookt hebben. Het inademen van fijnstof of het werken met schadelijke stoffen kan ook longkanker veroorzaken. Door het langdurig inademen van schadelijke stoffen verandert het genetische materiaal van de cellen in de longen. Hierdoor wordt de celdeling verstoord en kunnen de cellen gaan woekeren. Ook het mechanisme om deze ‘foute cellen’ op te ruimen wordt aangetast door de schadelijke stoffen. De ontstane kankercellen kunnen daarom ongehinderd groeien. Vaak verplaatsen deze kankercellen zich via de lymfeklieren en de bloedbaan naar andere delen van het lichaam. Zo ontstaan uitzaaiingen van longkanker.
- Een hardnekkige prikkelhoest, die langer dan 3 weken aanhoudt
Soms een beetje bloed in het opgehoeste slijm
Ontstekingen aan de luchtwegen, die maar niet overgaan, ook niet met antibiotica.
Meer slijmvorming
Kortademigheid
Heesheid zonder keelpijn
Pijn op de borst
Zwelling van het gezicht of de nek
Vermoeidheid
Gewichtsverlies zonder duidelijke aanleiding
Slechte eetlust
- Een aantal voorbeelden van onderzoeken zijn:
Bloedonderzoek, waarbij bloed wordt afgenomen, dat in het laboratorium wordt onderzocht.
Röntgenfoto, waarop een mogelijke tumor te zien is.
CT-scan, waarmee de precieze plaats van de tumor kan worden vastgesteld. Ook eventuele uitzaaiingen naar de lever en bijnieren zijn hierop te zien, net als vergrote lymfeklieren.
Echo-endoscopie, waarbij een flexibele slang via de mond de slokdarm of de luchtwegen wordt ingebracht. Met behulp van geluidsgolven worden de klieren rond de luchtpijp of slokdarm gecontroleerd. Als er sprake is van een vergrote klier, dan wordt met behulp van een dunne naald weefsel uit de klier gehaald. Dit weefsel wordt onderzocht op kwaadaardige cellen.
Echografie van de bovenbuik, waarbij met behulp van geluidsgolven een beeld wordt gemaakt van wat er zich in de buik afspeelt.
Bronchoscopie, waarbij met behulp van een dun flexibel slangetje met een kleine camera een kijkje wordt genomen in de luchtwegen. Bij dit onderzoek wordt vaak ook wat weefsel weggenomen om het nader te onderzoeken.
- Longkanker kunnen we op verschillende manieren behandelen. Welke behandeling u krijgt is afhankelijk van. het soort kanker dat u heeft en in welk stadium de kanker zich bevindt.
Een of een combinatie van de volgende behandelingen worden toegepast:
- Statistisch gezien, gaat men ervan uit dat als er geen sprake is van recidief binnen vijf jaar, de patiënt genezen is. De prognose verwijst naar de kans op overleving en wordt berekend op basis van gemiddelde overlevingscijfers. Aangezien elke patiënt verschillend is, kunnen de overlevingskansen sterk verschillen van patiënt tot patiënt.
Dankzij een betere screening en dankzij de vooruitgang die werd geboekt op gebied van de gecombineerde behandeling, geneest nu bijna 20% van de patiënten met longkanker.
- Er zijn veel complicaties, maar de meeste voorkomende complicaties zijn: overlijden of uitzaaing
- Psychosociale problemen moeten tijdig gedetecteerd worden om de kwaliteit van leven van patiënten met NSCLC te optimaliseren. Verpleegkundigen spelen hierbij een belangrijke ondersteunende rol.
De verpleegkundige begeleiding tijdens behandeling zal gericht moeten zijn op het monitoren en managen van emotionele en fysieke problemen.
Gezondheidszorgmedewerkers moeten bekend zijn met het meten van kwaliteit van leven en bereid zijn om meetinstrumenten te gebruiken.
Het regelmatig meten van de kwaliteit van leven door een oncologieverpleegkundige of nurse practitioner kan aanvullende informatie geven om de keuze van behandeling vast te stellen.
Oncologieverpleegkundigen zouden meer aandacht kunnen schenken bij het in kaart brengen van de kwaliteit van leven bij longkankerpatiënten die chemotherapie ondergaan.
Waterpokken
- waterpokken en de medische naam ervan is varicella
- Waterpokkken komt alleen maar bij kinderen voor, meer dan 95% van de in Nederland opgroeiende kinderen heeft op de leeftijd van 6 jaar waterpokken doorgemaakt en het kan overal te wereld voorkomen
- Anatomie: blaasje en vlekken op de huid, keel,neus,
Fysiologie: Waterpokken wordt veroorzaakt door het Varicella Zoster virus. Dit is zeer besmettelijk via directe aanraking, maar ook via de lucht, zelfs op grote afstand. Al voordat de eerste blaasjes ontstaan, ben je besmettelijk. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd, is de besmettelijkheid voorbij.
- Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Het virus wordt verspreid door de lucht (door uitgehoeste vochtdruppeltjes) of door direct contact met de blaartjes. De incubatietijd (de tijd tussen het moment van besmetting en het ontstaan van de eerste blaasjes) is twee tot drie weken. Tot het moment dat alle blaasjes ingedroogd zijn blijft het kind besmettelijk. Deze periode duurt 10 tot 12 dagen.Het varicella zoster virus is hetzelfde virus dat gordelroos (herpes zoster) veroorzaakt.
- De eerste paar dagen is je kind wat verkouden en hangerig. Daarna verschijnen er rode vlekjes en met vocht gevulde blaasjes over het hele lichaam. Deze blaasjes kunnen ook in de mond of in het haar van je kind zitten en veroorzaken veel jeuk. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en komt er een korstje op dat er vanzelf afvalt. Na ongeveer tien dagen zijn alle blaasjes verdwenen.
- hier zijn geen behandelingen voor, waterpokken kan inneens voorkomen. Je moet wel weten of je vroeger zelf ook waterpokken hebt gehad om er zeker van te zijn dat je het niet krijgt
- Waterpokken is een ziekte die self-limiting is, dat wil zeggen dat de ziekte vanzelf over gaat zonder dat daar een behandeling voor nodig is.
- Bij waterpokken word je altijd beter en de ziekte zal rustig aflopen todat de blaasjes weg zijn. Om de jeuk te verminderen kan je er een zalfje op doen want ze mogen de blaasjes niet openkrabben
- Complicaties van waterpokken worden vooral gezien bij immuungecompromitteerde kinderen, pasgeborenen en volwassenen. Als deze er zijn moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis toe want deze complicaties kunnen tot iets heel ergs worden. Dus als
- het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind niet aan de jeukende blaasjes gaat krabben om ontstekingen en littekens te voorkomen. Een verkoelende zalf kan hierbij helpen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb